Liberalul Didier Reynders, ţinut până acum departe de negocierile politice belgiene a fost numit mediator de criză de către Regele Albert al II-lea. Se încearcă astfel relansarea negocierilor, blocate în ultimele luni.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Regele a încercat în ultimele opt luni toate posibilităţile şi a numit rând pe rând un informator, pe naţionalistul flamand Bart de Wever, un mediator, pe socialistul francofon Elio Di Rupo şi apoi un conciliator, pe socialistul flamand Johan VandeLanotte.
Toţi au demisionat după câteva săptămâni de încercare de a împăca politic, economic şi lingvistic nordul şi sudul ţării.
Ultima soluţie este aceasta, anume să se facă apel la un liberal, în condiţiile în care formaţiunea liberală a fost lăsată complet în afara negocierilor, în ultimele opt luni.
Didier Reynders, economist, ministru de Finanţe demisionar şi fost şef al liberalilor francofoni pare a fi persoana de încredere a regelui, pentru moment.
Micul regat din inima Europei cunoaşte o criză politică fără precedent, de la demisia în aprilie 2010 a Guvernului condus de creştin-democratul flamand Yves Leterme şi organizarea alegerilor în 13 iunie 2010.
De atunci, nici un progres nu a fost făcut pentru formarea unei noi coaliţii de guvernare. Învingătorii, naţionaliştii flamanzi, care în teorie doresc scindarea ţării blochează toate propunerile francofone.
Deţinătoarea titlului de campioană europeană în materie de criză politică, Belgia ar putea bate luna viitoare recordul mondial realizat de Irak, căruia i-au fost necesare în urmă cu doi ani 289 de zile, pentru a forma un Guvern. Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Liberalul Didier Reynders, ţinut până acum departe de negocierile politice belgiene a fost numit mediator de criză de către Regele Albert al II-lea. Se încearcă astfel relansarea negoc