Conform ”Adevărul”, un proiect de lege privind sancționarea vrăjitoarelor și ghicitoarelor ale căror predicții nu se împlinesc a trecut de Senat. Proiectul prevede pedeapsa cu închisoarea de la șase luni la trei ani, dacă vrăjile sau predicțiile nu se împlinesc. În primă fază, când știrea mi-a fost semnalată de un prieten, am reușit cu greu să mă opresc din râs. Apoi, am încercat să-mi imaginez care vor fi efectele acesteia.
La o analiză simplistă, s-ar putea spune că un prim efect ar fi restrângerea fenomenului, prin frica de sancțiune. Dar cum proba vrăjilor și a predicțiilor este, practic, imposibil de făcut (vrăjitoarele putând oricând invoca faptul că ”clientul” nu a respectat ”rețeta” sau ”formula magică” ori că predicția a fost interpretată greșit), măsura va rămâne fără aplicabilitate reală.
Principalul efect constă însă în recunoașterea legală a puterii vrăjilor și predicțiilor. Pentru că în eventualitatea unor procese, judecătorii vor trebui să plece de la prezumția de nevinovăție. Implicit de la prezumția că vrăjile au efecte reale (care nu s-au produs însă) ori că predicțiile sunt posibile (dar ghicitorul (ghicitoarea) nu a fost suficient de ”profesionist” în cititul semnelor în stele, mațe ori cărți). Iar procurorii și/sau părțile reclamante vor trebui să demonstreze că efectele așteptate ale vrăjilor nu s-au produs (și nu faptul că vrăjile nu există) ori că predicția a fost greșită (și nu faptul că nu exista niciun element care să susțină o asemenea predicție).
Mai mult, previzibilele sentințe de achitare în asemenea cazuri vor statua fie că (situația fericită) procesul nu are obiect ori că fapta nu întrunește pericolul social al unei infracțiuni, fie că vraja nu a avut efecte ori predicția nu s-a îndeplinit, recunoscând (implicit) că aceste lucruri ar fi fost posibile dacă vrăjitorii (vrăjitoarele), ghicitorii (ghicitoarele) ar fi f