Lipsa unor locuri de muncă decente pentru o populaţie în plină expansiune constituie unul din factorii decisivi ai manifestaţiilor din Egipt, a apreciat joi secretarul general al Organizaţiei Internaţionale a Muncii, Juan Somavia.
De mai mulţi ani, OIM 'denunţă amploarea deficitului de muncă decentă în Egipt şi în alte ţări din regiune, unde şomajul, gradul redus de ocupare a forţei de muncă şi munca la negru rămân la unul din cele mai ridicate nivele din lume', a explicat Juan Somavia într-un comunicat.
'Incapacitatea de a administra într-un mod eficace această situaţie, cu toate repercusiunile în ceea ce priveşte sărăcia şi inegalitatea dezvoltării, precum şi piedicile în calea exercitării libertăţilor fundamentale, au declanşat această revărsare istorică a revendicărilor populare', a adăugat el.
El a salutat totuşi anumite aspecte pozitive pe care le-a adus mobilizarea populaţiei egiptene din ultimele zile, precum crearea Federaţiei egiptene a sindicatelor independente, în condiţiile în care această ţară avea până în prezent 'o legislaţie restrictivă', care nu autoriza decât o singură federaţie sindicală.
OIM a reclamat în ultimele luni persistenţa şomajului ridicat la nivel mondial, care constituie, în opinia reprezentanţilor organizaţiei, o adevărată piedică socială.
Lipsa unor locuri de muncă decente, mai ales pentru tineri, a fost una din cauzele mişcărilor de stradă care au izbucnit în Grecia în 2010 şi, mai recent, în Tunisia.
SURSA: Agepres