Chiar dacă multe miliarde de dolari au fost investiţi în crearea şi descifrarea de coduri din ce în ce mai complicate, unele dintre cele mai vechi ghicitori ale lumii au rămas nedescifrate până în prezent, scrie The Telegraph.
Descoperit în anul 1908, discul din Phaistos este considerat cel mai important exemplu de scriere hieroglifică din Creta. Ambele feţe ale discului de argilă, cât două palme de mare, au fost ştanţate cu hieroglife aranjate în spirală, când materialul era încă moale, discul fiind ulterior ars în cuptor. Pe ambele feţe ale acestuia sunt 241 de hieroglife, la crearea cărora au fost folosite 45 de semne distincte. Până acum, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să descifreze înţelesul hieroglifelor ştanţate pe discul ce datează din Epoca Bronzului Timpuri.
Scriptul Linear A este unul dintre cele două scrieri lineare, descoperite şi botezate de Arthur Evans, care erau folosite în Creta Antică. Scriptul Linear B a fost descifrat în 1952 de către Michael Ventris, care a ajuns la concluzia că era folosit pentru a scrie în greacă, în perioada miceniană. Scrierea lineară A este doar parţial înţeleasă, pentru că părţi ale sale nu pot fi legate de niciun limbaj cunoscut.
Kryptos este o sculptură realizată de artistul american James Sanborn, aflată la sediul CIA din Langley, Virginia. De la dezvelirea ei, în 1990, s-a speculat mult pe tema mesajelor codificate pe care le conţine.
Cifrul chinezesc de aur. În 1933, şapte lingouri de aur au fost fabricate în China. Acestea, care conţin imagini, litere chinezeşti şi criptograme, par să facă referire la certificate de depozit în băncile americane şi la o tranzacţie de peste 300 de milioane de dolari.
Cifrurile Beale ar fi trei mesaje codificate care indică locul în care un bărbat, pe nume Beale, ar fi îngropat o comoară uriaşă într-un loc secret din Bed