Românii ar putea afla abia peste şase luni de ce s-a scumpit benzina şi cine a profitat de pe urma majorărilor de preţ. Abia la vară se vor încheia inspecţiile fiscale demarate de Fisc la companiile petroliere, pentru că atât poate dura un asemenea control la un mare contribuabil. "Au fost transmise deja avizele de inspecţie fiscală, iar verificările se vor axa asupra modului de calcul a impozitelor către bugetul general consolidat şi asupra dosarului preţurilor de transfer", a declarat Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), citat de Mediafax.
Până acum, singurele informaţii oficiale prezentate pe această temă au fost cele din raportul intermediar privind piaţa carburanţilor din România, citat de Mediafax. Anul trecut companiile petroliere au scumpit carburanţii fără nicio legătură cu evoluţia preţului barilului de petrol, cu majorarea taxelor de către stat sau cu deprecierea leului faţă de dolarul american, conform raportului.
"Majorarea preţurilor la carburanţi nu poate fi justificată prin povara fiscală impusă de stat prin taxele percepute companiilor petroliere", a declarat săptămâna trecută premierul Emil Boc. În document se mai arată şi că majorările de preţ, care au adus vânzări mai mari, nu s-au regăsit în profit. "Urmare a constatărilor făcute de organele de control a rezultat că, în realitate, aceste companii nu numai că nu au înregistrat profit, dar situaţiile financiare contabile prezintă pierderi semnificative", se precizează în document. Există semne de întrebare şi în privinţa majorităţii deciziilor de scumpire a carburanţilor, luate simultan de conducerile anumitor companii de pe piaţă.
În replică, reprezentanţii Rompetrol au declarat atunci că raportul ANAF conţine "o serie de neclarităţi" care nu reflectă situaţia actuală, precum influenţa cursului valutar. Petrom susţine că majorarea preţu