Piata de capital autohtona trebuie sa devina o alternativa reala la finantarea bancara, dar pentru ca acest lucru sa ajunga din teorie in practica este necesar un „zumzet” care sa promoveze bursa, sustine analistul economic Lucian Isar.
In teorie, bursa este o alternativa de finantare pentru companiile care nu doresc sau nu pot sa se imprumute de la banci, insa situatia din Romania este putin diferita. Listarea Fondului Proprietatea este o sansa pentru Bursa de la Bucuresti si piata de capital autohtona, iar actorii pietei ar trebui sa nu o rateze.
Un motiv pentru care pe piata de capital autohtona lipsesc investitorii este ca nu exista promovatori pentru bursa, considera Lucian Isar.
„Actorii bursei ar trebui sa foloseasca efectul de halo si sa promoveze functia fundamentala a bursei, aceea de sursa alternativa pentru atragerea de capital. Activitatea actorilor si demersul lor de promovare este mult prea concentrat pe castiguri speculative pe termen scurt. O mare parte din companiile locale au nevoie de capitalizare si, mai ales, de educatie cu privire la utilitatea unei astfel de piete”, explica Isar.
Efectul de halo reprezinta o generalizare a aprecierii unei persoane pornind de la o trasatura particulara. In cazul bursei, ar trebui ca aceasta sa fie apreciata din perspectiva euforiei generate de Fondul Proprietatea si, ulterior, sa se perpetueze ca o apreciere generala.
Isar considera ca actorii bursei nu trebuie sa rateze sansa data de listarea Fondului Proprietatea, in sensul ca celelalte privatizari de stat ar trebui sa apara intr-o cadenta sustinuta si, in acelasi timp, alte companii locale ar trebui sa fie promovate.
Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, declara recent, in presa internationala, ca multe fonduri importante intreaba de actiunile Fondul Proprietatea, proaspat listate pe bur