Florin Cucu, un fost şofer în vârstă de 25 de ani, trage cu puşca după înaripatele de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă. Tânărul vânător a fost ieri vedeta unei reprezentaţii de eliminare a păsărilor din zona aeroportuară, considerate un risc serios pentru avioane.
Vânătoarea nu mai este o pasiune de lux, o spun toţi angajaţii serviciului special de prevenire şi combatere a păsărilor de pe Aeroportul Henri Coandă. Pentru aceşti oameni împuşcatul ciorilor, coţofenelor, pescăruşilor sau chiar a vulpilor a devenit o meserie, şi una cu multe riscuri. „Este foarte periculos ce fac, dar sunt foarte atent unde trag. Mai ales când văd vreo pasăre pe lângă un avion care stă să aterizeze. Ochesc ţinta, dar aştept permisiunea de a trage de la turnul de control care îi anunţă pe piloţi de
Mânat doar de pasiunea pentru pistoale, Florin a urmat cursurile unei şcoli particulare de arme şi muniţii, apoi s-a angajat cu normă întreagă la Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Lunca”. Prin intermediul aceasteia a reuşit Forin să lucreze pe Aeroportul Henri Coandă. Lucrează în trei ture, până la apusul soarelui, atunci când dau ultima tură pe piste pentru a pune la pământ înaripatele care zboară sau îşi fac cuiburi prin copacii din zonă.
Hărţuiesc păsările, apoi le eliberează
Din echipă fac parte însă şi oameni pentru care acest job a fost generat de pasiunea pentru vânătoare. „Am fost vânător şi înainte, doar că acum sunt plătit să fac ceea ce-mi place cel mai mult. Lucrez de patru ani aici, iar cel mai greu este vara. Atunci când vin stoluri întregi de păsări este foarte greu să le dobori pe toate. Mai degrabă cred că reuşim să le speriem”, completează Gabriel Slabu, de 29 de ani.
De fapt,