La capătul a două zile de negocieri cu puterea PDL-UDMR-UNPR, senatorii PSD şi PNL au cedat şi au acceptat, deşi la nivel de principiu, ca, cel puţin în această sesiune, puterea să primească 7 din cele 13 funcţii din Biroul Permanent, căpătând astfel majoritatea.
Pentru a obţine majoritatea, PDL şi UDMR au susţinut cererea UNPR ca, prin aplicarea deciziei CCR care le permite să aibă grup parlamentar, să primească un post în forul de conducere al Senatului. Discuţiile au avut loc sub ameninţarea regulamentară că, dacă până luni lucrurile nu se lămuresc la nivel de lideri de grup, plenul va trebui să decidă prin vot cine câte funcţii va primi.
Prin urmare, din cele patru ssiuni parlamentare care mai sunt până la alegerile din 2012, s-a decis de principiu ca puterea să aibă majoritatea în această sesiune, opoziţia sperând ca până în toamnă să adune mai mulţi membri şi, la negocieri, să obţină iar avantajul deţinut până acum. Nemulţumirea opoziţiei nu este doar această solicitare, acceptată cu dinţii strânşi "de principiu", ci împărţirea concretă a funcţiilor, căci, neoficial, UNPR cere un post de vicepreşedinte de la opoziţie, pe când PSD este dispus să cedeze doar unul de secretar.
Indiferent ce post vor ceda puterii cei din opoziţie, o dată ce PDL-UDMR-UNPR vor obţine majoritatea în Birou, ameninţarea majoră va fi pentru postul deţinut de Mircea Geoană, puterea intenţionând să aplice la Senat "metoda" folosită la Cameră: modificarea, prin avantajul majorităţii, mai întâi a componenţei comisiei de regulament al Senatului şi apoi a Regulamentului pentru a putea demara debarcarea lui Geoană. Singura "armă" care rămâne în acest context opoziţiei este invocarea aceleiaşi decizii a CCR care spune clar că preşedintele este ales pe termen de patru ani.
La capătul a două zile de negocieri cu puterea PDL-UDMR-UNPR, senatorii PSD şi P