Dacă un angajat consideră că merită să primească mai mulţi bani, trebuie să-şi negocieze personal majorarea venitului, să-şi facă foarte bine treaba şi să-şi promoveze bine performanţele. Sursa: SHUTTERSTOCK
Chiar dacă perioada dificilă nu a trecut încă, vestea bună este că puteţi obţine un salariu mai mare dacă ţineţi cont de câteva aspecte. În primul rând, evaluaţi- vă activitatea: cât de bine vă faceţi treaba şi cum aţi evoluat în ultimele luni. Dacă şeful nu vede aceste lucruri, trebuie să vă "vindeţi" realizările, deoarece treaba bine făcută riscă să treacă neobservată.
"Să nu se considere că rezultatele bune se văd imediat", le-a explicat Roxana Toader, senior consultant Ascendis, cititorilor evz.ro la o dezbatere on-line. Greşelile, în schimb, sunt foarte vizibile. O altă opţiune este să vă mutaţi pe un alt post cu salariu mai bun, în aceeaşi organizaţie.
Dobândirea cât mai multor cunoştinţe şi abilităţi creşte şansele de reuşită în ceea ce priveşte obţinerea unui salariu mai mare. Astfel, angajatul care cunoaşte cel puţin două limbi străine, dintre care engleza este obligatorie, poate obţine mai uşor majorarea salarială. În plus, cei care cunosc foarte bine limbi "exotice", ca poloneza, ceha, finlandeza sau japoneza, pot primi bonusuri.
Sindicatele oferă ajutor pe timp de pace
Pe timp de criză, când companiile dau oameni afară, sindicatele sunt mai puţin preocupate de creşteri salariale colective şi se ocupă mai mult de păstrarea locurilor de muncă. De aceea, cea mai sigură cale pentru a avea un salariu mai bun este ca potenţialul angajat să negocieze eficient înainte de angajare.
"Salariul propriu ţi-l negociezi singur. Trebuie amintit că puterea cea mai mare de negociere o ai la angajare", explică Roxana Toader.
Un salariat are şanse mai mari de a găsi un nou loc de muncă faţ