Ministerul Sănătăţii a început procesul de reorganizare a sistemului spitalicesc, urmând ca dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent, atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 unităţi să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exteriore.
Dintre cele 182 de spitale, 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unităţi care se vor reprofila în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă.
Citeşte şi:
Începutul sfârşitului în spitalele din Botoşani: "Maternitatea va deveni casă de naşteri"
"Reorganizarea spitalelor este unul dintre cele mai importante obiective de anul acesta, determinat de funcţionalitatea sistemului şi de tratamentul corespunzător aplicat pacientului, şi mai puţin de problemele financiare, cu toate că şi acestea sunt importante", a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Cseke Attila.
În ceea ce priveşte reprofilarea unităţilor sanitare, Ministerul Sănătăţii şi cel al Muncii vor derula în perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013, programul "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice".
În cele 71 de cămine pentru persoane vârstnice vor primi asistenţă între 2.500 - 4.800 de bătrâni.
Comasarea sau reprofilarea celor 182 de unităţi sanitare este rezultatul unei evaluări pe care Ministerul Sănătăţii a realizat-o în colaborare cu direcţiile de sănătate publică şi autorităţile locale timp de mai multe luni de zile.
Patru spitale gălăţene vor fi comasate cu Spitalul de Urgenţe, iar altul va fi transformat în cămin pentru bătrâni
La Galaţi, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Boli Infecţioase "Cuvioasa Parascheva" şi Spitalul de Psihiatrie "Elisabeta Doamna" sunt propuse pentru comasare cu Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ap. Andrei şi Spitalul de Obstetri