După nouă ani de teologie, cinci de seminar teologic la Zalău şi patru de facultate, a plecat în străinătate. Acum este monitor-educator şi se ocupă de reeducarea infractorilor minori din Spania.
Spune că a renunţat la preoţie şi s-a dus să muncească în Spania din întâmplare. „În momentul în care am terminat facultatea, părinţii mei erau deja acolo. Aşa că, după licenţă, m-am dus la ei, în vacanţă, şi pentru că mi-a plăcut, am rămas“, povesteşte Adrian Maier. La fel ca şi majoritatea românilor ajunşi în Spania, Adrian şi-a început povestea iberică la munca de jos, culegând struguri şi ardei sau lucrând ca salahor în construcţii. Până să ajungă monitor – educator într-un centru de reeducare a minorilor din Madrid, a lucrat şi ca ospătar într-un restaurant din împrejurimile capitalei spaniole.
„Simt că munca mea este cu adevărat importantă“
Chiar dacă spune că nu se vede făcând asta toată viaţa, Adrian declară că munca la centrul de reeducare, unde încearcă să-i pregătească pe tinerii certaţi cu legea pentru momentul în care vor fi din nou liberi, este una care îi oferă satisfacţii. „Deşi câştigam destul de bine şi înainte, nu mă simţeam împlinit. La centru, însă, simt că munca mea este cu adevărat importantă, că ceea ce fac eu contează pentru vieţile acestor copii“, povesteşte el. După cum explică el, în centrul de reeducare sunt aduşi copii şi tineri cu vârste între 15 şi 24 de ani, condamnaţi pentru diverse infracţiuni, de la furturi mărunte până la crime şi violuri. Condiţiile sunt – spune Adrian – „de hotel“, iar tinerii primesc aici ceea ce poate nu au primit niciodată în libertate: cinci mese pe zi, educaţie, distracţie, dar şi posibilitatea calificării într-o meserie.
Stimulaţi cu bani
„În prima parte a zilei, ei merg la şcoală. Dacă beneficiază de un sistem semideschis, ei merg la şcoală în oraş, şi se întorc seara, ia