Vorbim de balcanism şi înţelegem că e un termen depreciativ, dar avem o problemă atunci când trebuie să-l arătăm cu degetul. Şi asta pentru că balcanismul nostru stă în detalii. ADEVĂRUL vă prezintă mostre de balcanism stradal aşa cum ar fi ele percepute imediat de ochiul unui turist occidental aflat în trece prin Deva
Balcanismul stradal are multe trăsături negative. Inestetica, ideea de risipă, vandalizare, puţină prostie şi vacuum-ul de civilizaţie sunt doar câteva dintre ele. Facem precizarea că „vânătoarea” de balcanisme s-a făcut pe un traseu care a cuprins zone centrale din oraş, acolo unde ele sunt expuse privirii unui număr foarte mare de oameni.
LOCUL 10
GYPSY COUNTRY. În România trăieşte cea mai mare comunitate de ţigani din Europa. Prezenţa costumaţiilor specifice acestei minorităţi pe stradă e un semnal evident pentru un străin că se află la porţile Levantului. Fireşte, astfel de scene sunt exportate şi străzilor din Franţa şi Italia, dar acolo asocierea cu ideea de balcanism este exclusă pentru simplul fapt că ţiganii români sunt o apariţie de ultimă oră şi se pare efemeră în peisajul Occidental.
LOCUL 9
VALURILE DN 7. Aspect din Drumul Naţional numărul şapte, zis şi DN 7. Cuvintele sunt de prisos, atâta timp cât ochiul vede valurile de asfalt care fac traficul rutier pe această arteră vitală aproape impracticabil.
LOCUL 8
DETALIU
ŞOPRUL DE LÂNGĂ BLOC. Ca niciunde în altă parte a spaţiului UE, românii îşi trag câte o şandrama lângă colţul blocului. Un devean „întreprinzător” şi-a îngrădit cu un gărduleţ rustic un spaţiu din zona verde şi a depozitat „în curte” mese, dulapuri şi geamuri. Probă clasică de balcanism.
LOCUL 7
EPAVE. Desigur, în ultimii ani, la Deva s-au construit mai multe spaţii de joacă pentru copii. Moderne şi vopsite în culori vii. Balcan