Economia locala este extrem de volatila, si orice miscare negativa ar putea sa dea peste cap planurile jucatorilor din real estate. Ce anume ar putea sa perturbe anul acesta piata imobiliara din Romania, facand-o sa devieze din drumul ei catre stabilizarea preconizata?
"Stabilizarea depinde de factorul economic si cel politic. Totusi, din punctul de vedere al intentiei, semnalele din imobiliare sunt pozitive. In imobiliare este clar ca am trecut de la conservare la planuri de dezvoltare", spune Ion Catutoiu, directorul companiei imobiliare Real Time.
Si Valentin Ilie, directorul executiv al Coldwell Banker, spune ca interesul din piata este mai mare. "Ceva, ceva incepe sa functioneze. Vin investitorii, insa ei cauta preturile mici si atunci automat va exista si cineva care va pierde", spune Ilie.
Sunt insa cativa factori care ar putea sa afecteze evolutia pietei.
"Cel mai mare impact direct in imobiliare il are fiscalitatea, insa la nivel macro, impactul major il are puterea de cumparare", spune Catutoiu.
Scaderea puterii de cumparare
Unul dintre punctele cheie al stabilitatii pietei imobiliare este revenirea cererii pe unele segmentele de piata, printre care si cel de retail. Cererea pentru inchirieri de spatii depinde insa de revenirea vanzarilor, iar premizele de crestere a vanzarilor de retail nu se anunta prea bune.
Potrivit datelor Eurostat, Romania a inregistrat in decembrie cea mai abrupta scadere din UE la nivelul vanzarilor retail, de 9,4% fata de aceeasi perioada a anului anterior, in timp ce volumul comertului cu amanuntul s-a redus in Europa cu numai 0,1%.
Si increderea investitorilor imobiliari pe piata locala, acum in crestere, ar putea sa fie bulversata daca Romania nu revine pe crestere economica.
Investitorii se uita la decalajul dintre Romania si alte tari