NASA a anunţat miercuri că a identificat 54 de planete pe care viaţa ar putea fi posibilă.
În doar un an în care a analizat o felie mică din galaxie, peformantul telescop Kepler a descoperit 1235 de posible planete în afara sistemului nostru solar. Uimitor, 54 dintre ele se află în zone care oferă condiţii prietenoase vieţii, unde nu este nici prea cald, nici prea frig, a declarat William Borucki, omul de ştiinţă aflat la conducerea programului Kepler, citat de salon.com.
• Până acum, existau doar două planete despre care se spunea că ar putea permite apariţia vieţii. "54 de posibilităţi înseamnă un număr enorm. Este uimitor să vezi un număr atît de mare pentru că până acum aveam zero astfel de cazuri".
Planetele pe care viaţa este, teoretic, posibilă sunt situat nici prea aproape, nici prea departe de stelele lor şi permit existenţa apei în stare lichidă. Pentru ca planeta să fie într-adevăr locuibilă, este nevoie să aibă mărimea, compoziţia şi temperatura potrivite şi să întrunească şi alte condiţii esenţiale referitoare la condiţiile atmosferice şi la prezenţa apei şi carbonului. Un telescop care să le analizeze pe acestea din urmă nu a fost construit încă. Când oamenii de ştiinţă caută viaţă pe o planetă nu se referă neapărat la fiinţe inteligente, ci şi la bacterii sau mucegai. Iar faptul că planetă se află într-o zonă pielnică vieţii nu înseamnă că şi permite dezvoltarea acesteia, un exemplu în acest sens fiind Marte.
• Cele peste 1200 noi corpuri cereşti descoperite de Kepler nu au fost confirmate deocamdată drept planete, dar Borucki estimează că vor fi, în 80% din cazuri. Cel puţin un astronom e de părere că telescopul Kepler ar avea o acurateţe de 90%.
Până la anunţul de miercuri, numărătoare planetelor din afara sistemului nostru solar se oprise la 519, scrie salon.com. "Vedem o mulţime de planete şi acest