Alianţa pentru o Românie Curată a dat în judecată Primăria Municipiului Bucureşti, pentru distrugerea Halei Matache, monument istoric al Capitalei. Organizaţiile neguvernamentale acuză municipalitatea că a demolat acoperişul clădirii ilegal, fără a avea avizele necesare din partea Ministerului Culturii. În replică, Primăria susţine că Hala Matache va fi reconstruită şi mutată în alt loc. Disputa a pornit de la construirea Bulevardului Uranus. Acesta va face legătura între Piaţa Victoriei şi Piaţa Parlamentului.
Dacă ar fi să ne întoarcem în timp, în urmă cu câteva decenii, din Piaţa Matache din Bucureşti se auzeau strigătele negustorilor, care îşi vindeau care mai de care marfa. Piaţa era ca un furnicar şi din stradă te cuprindea mirosul de pâine facută pe vatră, de pătrunjel proaspăt şi alte verdeţuri sau legume, aduse cu căruţele din împrejurimile Bucureştiului…
Acum, Piaţa Matache este în demolare, vandalizată de cei care adună fier vechi şi înconjurată de buldozere la lucru. Construcţia Bulevardului Uranus schimbă tot peisajul în zona străzii Buzeşti, unde se află alte clădiri monument istoric şi la "Matache Macelaru' Hala", care a fost construită în 1887.
Primarul Sorin Oprescu spune că hala va fi demolată şi ulterior construită după vechile planuri, la 50 de metri distanţă de locul actual.
Organizaţiile neguvernamentale se opun însă demolării clădirii şi acuză Primăria că nu are avizele necesare din partea Ministerului Culturii.
Preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", Nicuşor Dan spune la RFI că Primăria face un abuz prin începerea demolărilor, întrucât clădirea nu a fost declasată ca monument istoric.
"Hala Matache este monument istoric şi asupra ei decide Comisia Naţională a Monumenteleor Istorice şi ministrul Culturii. Pentru moment nu s-a făcut nici studiul istoric în privinţa declasării sau a eventualei relo