O mână de poliţişti specializaţi se luptă cu mii de tineri specializaţi în furturi şi escrocherii pe internet care îşi au sediul în Râmnicu Vâlcea. Un reporter al revistei Wired a stat de vorbă cu ei şi s-a întâlnit cu unul dintre capii reţelelor ce ciber-fraudă.
În afară de maşinile luxoase parcate la orice colţ de stradă, primul lucru care-ţi sare în ochi în Râmnicu Vâlcea este puzderia de sucursale ale companiilor de transfer de bani. Cel puţin 24 de birouri înt-un perimetru delimitat de patru străzi, şi asta într-un oraş cu nu mai mult de 120.000 de locuitori. Pe aici intră în buzunarele vâlcenilor banii obţinuţi prin diverse înşelăciuni de la vest-europeni şi americani şi apoi plimbaţi din cont în cont pentru a li se pierde urma.
Vâlcenii nu îşi ascund noua bogăţie: pe străzile oraşului circulă maşini premium - BMW, Audi sau Mercedes - conduse de tineri de 20-30 de ani, care poartă lanţuri de aur şi aşteaptă nerăbdători la semafor. Un taximetrist îi dezvăluie reporterului Wired cum îşi câştigă aceştia existenţa: "Fură bani de pe internet." Aşa au intrat în oraş zeci de milioane de dolari în ultimul deceniu, alimentând dezvoltarea economică - de la blocuri noi la cluburi şi centre comerciale.
Poliţiştii şi anchetatorii ciber-criminalităţii din toată lumea au auzit de Râmnicu Vâlcea şi l-au botezat Hackerville. Totuşi, puţini dintre ei sunt cu adevărat hackeri, majoritatea sunt pur şi simplu escroci online. Sunt specializaţi în atacuri malware împotriva site-urilor de companii sau înşelătorii pe site-urile de comerţ online. Sunt împrăştiaţi prin toată lumea, organizaţi în releţe puternice, în care fiecare membru ştie ce are de făcut. Capii reţelelor au rămas însă în Râmnicu Vâlcea, îşi schimbă maşina la câteva luni şi îşi petrec nopţile prin cluburi.
Deşi sunt sute, poate chiar mii de tineri implicaţi într-un fel sau altul în activităţi de