Dacă în anii trecuţi Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Buzău era copleşită de numărul foarte mare de copii care aveau nevoie de asistenţă, începând cu anul trecut bătrânii sunt cei care ajung tot mai des în centrele instituţiei, cu o capacitate prea mică faţă de numărul de cazuri.
"Anul trecut s-a înregistrat o scădere a numărului de copii instituţionalizaţi cu 14%, însă s-a observat o creştere a numărului de persoane adulte şi vârstnice instituţionalizate. Anul trecut au fost instituţionalizaţi 216 bătrâni, faţă de 175 în 2009", a declarat Claudia Roşioru, directorul DGASPC Buzău.
Majoritatea celor care ajung în grija asistenţilor din centrele Direcţiei de Asistenţă Socială nu au rude sau pur şi simplu au rămas ai nimănui după ce propriii copii au plecat în străinătate. "Am observat că cei care au nevoie de spirjinul nostru nu au avut familii şi copii, iar acum la vârste înaintate nu au rude care să îi îngrijească. Alţii au rămas singuri după ce copiii le-au plecat în străinătate", a adăugat Claudia Roşioru.
Încă mai sunt solicitări
Pe lângă cei peste 200 de bătrâni care sunt internaţi în astfel de azile, alte zeci de persoane se află pe listele de aşteptare ale DGASPC Buzău. „Anul trecut au fost înregistrate 109 solicitări de instituţionalizare, 61 dintre acestea fiind aprobate, restul aflându-se pe lista de aşteptare pentru că nu sunt locuri suficiente", a precizat directorul DGASPC.
Pentru a rezolva această problemă, Direcţia de Asistenţă Socială împreună cu primăria comunei Costeşti vor construi un nou centru pentru pesoanele vârstnice, iar în locaţiile din Stâlpu şi Râmnic vor mai fi aduşi şi bătrâni cu handicap îngrijiţi în alte judeţe.