"Potrivit datelor existente în evidenţa noastră în data de 03.02.2011, numărul persoanelor juridice care au optat pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, a fost de 27.693. Menţionăm că, declaraţiile de menţiuni, prin care contribuabilii şi-au exprimat opţiunea, conform legii sunt în curs de procesare, datele finale solicitate vor fi disponibile după prelucrarea în totalitate a formularelor respective", au declarat joi seara pentru HotNews.ro oficiali ai ANAF.
Persoanele juridice a caror cifra de afaceri reprezinta echivalentul sumei de pana la 100.000 de euro si care au cel mult 9 salariati au putut opta pana la 31 ianuarie curent intre a plati un impozit pe profit de 16% si un impozit pe venit de 3% din cifra de afaceri. Nu au aceasta posibilitate sa opteze, microintreprinderile care obtin venituri din activitati bancare, asigurari, jocuri de noroc, consultanta si management.
"Marea hiba a impozitului pe veniturile microintreprinderilor era ca unele companii il foloseau pentru a face plati de natura salariala pe contracte de consultanta si management. De aceea am scos optiunea ca firmele de consultanta sa poata opta pentru aceasta forma de impozitare", a declarat joi Dan Tudor Lazar, secretar de stat in MFP.
Dupa ce in trecut aceasta forma de impozit a fost eliminata pentru a face "curatenie" printre firmele cu activitate reala, acum se revine la ea din motive care tin de presiuni ale finantatorilor internationali ai Romaniei. "Aplicarea impozitarii cu 3% a microintreprinderilor va avea un impact bugetar pozitiv", a declarat pentru HotNews.ro in iarna si ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, lucru pus la indoiala de firmele de consultanta din Big Four. "Potrivit datelor existente în evidenţa noastră în data de 03.02.2011, numărul persoanelor juridice care au optat pentru plata impozitului pe veniturile m