România nu şi-a protejat registrul de permise de poluare şi riscă să-şi piardă credibilitatea la acest capitol. Cea mai mare fraudă cu certificate de emisii poluante ar fi fost „operată“ de hackeri din România.
România trebuie să îşi securizeze registrul de permise de poluare prin care companiile private primesc finanţările europene pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, altfel riscă să piardă definitiv încrederea pe piaţă, au declarat, pentru „Adevărul Europa", experţi europeni, după scandalul fraudării unor certificate pentru emisii CO2 care ar fi fost operate de hackeri români. Hackeri români acuzaţi că au furat permise de poluare europene. Paguba este de 15 milioane de euro Pagubă estimată la 15 milioane de euro
„Persoane necunoscute" au sustras, în noiembrie anul trecut, 1,6 milioane de certificate CO2 din conturile Holcim România de la Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră. Holcim, unul dintre cei mai mari producători de ciment şi betoane, a reclamat pagube de circa 15 milioane de euro. Cele 1,6 milioane de certificate au ajuns într-un final, după mai multe tranzacţionări, pe piaţă, în Grecia.
Poliţia elenă a identificat între opt şi zece adrese de internet folosite de hackeri pentru a ataca Registrul Naţional al Greciei pentru drepturile comercializării de carbon. „Am localizat adresele din România. Interpolul a fost notificat, a spus un oficial grec care a refuzat să îşi dezvăluie identitatea, conform agenţiilor EurActiv şi Reuters. Potrivit anchetatorilor, hackerii au intrat în acest sistem electronic de transfer, ceea ce a cauzat pierderea de certificate în valoare de aproape 20 de milioane de euro.Experţi din Bruxelles consideră că România trebuie să ia urgent măsuri.
Registre naţionale închise
„Acesta este un semnal că România trebuie să îşi ia în serios angajamentele faţă de politică de schim