Cei ce suferă de sindrom metabolic au un risc crescut de boli cardiovasculare şi de diabet. Prin urmare, limitarea consumului de dulciuri şi de sare le influenţează pozitiv starea de sănătate.
Obezitatea, hipertensiunea arterială, hiperglicemia (nivelul crescut de glucoză în sânge) şi un profil lipidic anormal (dislipidemie) sunt factori ce declanşează apariţia sindromului metabolic. Afecţiunilor grupate sub numele de sindrom metabolic li se pot asocia şi alte probleme de sănătate, precum ficatul gras, sindromul ovarelor polichistice, litiaza biliară şi apneea. Acestea se declanşează pe baza unor factori comuni de risc, precum rezistenţa la insulină, starea procoagulantă (tendinţa sângelui de a face cheaguri), proinflamatorie (predispoziţia la inflamaţii) şi prezenţa grăsimii în jurul organelor. Toate disfuncţiile pe care le presupune sindromul metabolic trebuie tratate cu aceeaşi grijă, deorece pot conduce la infarct şi accident vascular cerebral.
Dulciurile ar trebui excluse
Deoarece persoanele care suferă de sindrom metabolic au hiperglicemie şi dislipidemie trebuie să evite, în principal, două grupe mari de alimente: glucidele concentrate şi grăsimile. Dulciurile concentrate precum zahărul, sucurile, dulceaţa, gemul, îngheţata, ciocolata, produsele de cofetărie şi cele de patiserie nu contribuie la realizarea unui echilibru nutriţional, fiind lipsite în mare parte sau complet de vitamine şi de săruri minerale. Atunci când sunt consumate în exces, ele sunt stocate sub formă de grăsime corporală. Prin urmare, consumul lor trebuie limitat. În egală măsură, şi grăsimile industriale conţinute de produsele de patiserie şi de cele de tip fast-food trebuie eliminate din dietă, fiindcă favorizează creşterea în greutate şi în special creşterea circumferinţei abdominale.
Este permisă carnea albă
Proteinele sunt constituenţi fundamentali ai ţes