200 de poliţişti de frontieră sunt vizaţi de procurorii anticorupţie şi ar putea fi reţinuţi în următoarele zile, susţin surse judiciare. Sursa: EVZ
Peste 70 de poliţişti de frontieră şi vameşi au fost reţinuţi, ieri-dimineaţă, în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, în cadrul celei mai ample operaţiuni anticorupţie derulate până acum pe graniţa de est a Uniunii Europene.
Descinderile, declanşate în jurul orei 6.00, în urma cărora au fost reţinute 77 de persoane - 70 de poliţişti de frontieră şi 7 vameşi - vor continua şi în zilele următoare, la alte puncte de frontieră, susţin surse judiciare. Potrivit acestora, numărul "oamenilor legii" care ar urma să fie "săltaţi" ar putea ajunge la 200.
"Modul de desfăşurare a operaţiunii arată faptul că aceasta nu se va opri aici. Cred că vor urma şi alte puncte de trecere a frontierei, din toată ţara, însă cu precădere de pe frontiera de est, frontiera externă a Uniunii Europene", a comentat Diana Maria Tache, fost ofiţer MAI.
Acţiunea are loc în contextul dorinţei României de aderare la spaţiul Schengen şi în condiţiile în care ţara noastră a fost criticată pe segmentul luptei anticorupţie.
Anchetă fără ajutorul "Doi ş’un sfert"
De altfel, ofiţeri din conducerea Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) au precizat pentru EVZ că acţiunea de la Siret - în cadrul căreia au fost folosiţi poliţişti sub acoperire - s-a bazat pe informaţii obţinute cu aproape opt luni în urmă. La anchetă au "pus umărul" ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie, ai SRI şi ai Jandarmeriei.
Investigaţiile s-au desfăşurat sub stricta coordonare a procurorilor anticorupţie din Bucureşti. Interesant este faptul că procurorii locali nu au fost angrenaţi în investigaţii şi că singura structură din cadrul MAI, care nu a luat parte la această acţiune, este Di