Analiştii ING Bank România consideră că există mari riscuri ca rata inflaţiei să atingă 6% la finele acestui an şi nu exclud chiar un nivel de 8%, în condiţiile presiunilor la nivel internaţional asupra preţurilor alimentelor şi angajamentului Guvernului de a elimina subvenţiile la energie termică.
Scenariul de bază al ING Bank România indică pentru acest an o inflaţie anuală de 4,5%, informează Mediafax Business.
Economistul-şef al ING Bank România, Nicolaie Chidesciuc, a precizat că scenariul de bază privind inflaţia include estimarea de majorare a preţurilor alimentelor cu 4,7%, dar avansul ar putea ajunge până la 8,5% sau chiar mai mult, având în vedere presiunile existente la nivel internaţional şi faptul că în trecut costurile locale şi cele internaţionale au avut evoluţii corelate.
BNR a căzut în propria capcană, spun analiştii ING
"Dacă creşterea preţurilor alimentelor ajunge la 8,5%, această evoluţie va avea un impact suplimentar de 1,5 puncte procentuale asupra inflaţiei. Un impact adiţional de 1,2 puncte asupra ratei anuale a inflaţiei ar putea fi generat de eliminarea subvenţiilor la încălzire", a explicat Chidesciuc.
El a menţionat că există şi alte riscuri privind scenariul de bază pentru inflaţie, de exemplu o eventuală depreciere sau stabilitate a leului faţă de euro, comparativ cu estimarea ING de apreciere nominală a monedei locale.
Chidesciuc consideră că probabilitatea ca inflaţia să se situeze la 6% la finele acestui an este destul de ridicată întrucât eliminarea subvenţiilor la energia termică este menţionată în acordul cu FMI, dar că şansele ca rata anuală se urce la 8% sunt foarte mici.
Analiştii ING Bank România consideră că există mari riscuri ca rata inflaţiei să atingă 6% la finele acestui an şi nu exclud chiar un nivel de 8%, în condiţiile presiunilor la nivel internaţional asupra preţurilor aliment