Spitalul din Cernavodă, ce poate acţiona inclusiv în caz de accident nuclear, se află pe lista celor care urmează să devină cămine de bătrâni. Pe de altă parte, în Capitală se unesc două spitale-gigant cu profile diferite, respectiv Institutul de Diabet "Paulescu" şi Institutul de Endocrinologie "Parhon". Sursa: VLAD STANESCU
"Nu înţelegem de ce se comasează doi giganţi"
Unirea a două spitale cu specific diferit, Institutul de Diabet "Paulescu" cu Institutul de Endocrinologie "Parhon", stârneşte revolte de ambele părţi.
În lunga listă de spitale pe care Ministerul Sănătăţii îşi propune să le comaseze sunt multe situaţii în care unităţile medicale care se unesc au specific total diferit. Un exemplu e şi unificarea Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon" cu Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N.C. Paulescu". Anunţul comasării celor două a stârnit proteste de ambele părţi.
Fără reţeaua care se ocupă de boli explozive
"Dacă reprofilarea unor unităţi mici, rămase fără medici şi fără dotari pare firească, intenţia de comasare a unor giganţi medicali e greu de înţeles. Cum să unifici Institutul «C.I. Parhon» cu Institutul "N.C. Paulescu"? Institutul "Parhon" are o tradiţie îndelungată şi a dat medicinei româneşti realizări însemnate de-a lungul anilor. Pe de altă parte, Institutul "N. C. Paulescu" acoperă o patologie care creşte exploziv. Circa 40-50% din populaţia adultă suferă de obezitate, tulburări lipidice, sindrom metabolic, diabet!", avertizează profesorul doctor Dan Cheţa, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice la Institutul "N.C. Paulescu".
Medicul mai atrage atenţia că Institutul Paulescu se află în fruntea unei reţele naţionale puse la punct, care lucrează după programe specifice. "Comasarea sugerată ar duce în final la serioase dezordini organizatorice şi la pierder