Desfiinţarea unităţilor de la Bicaz şi Roznov va mări timpul de intervenţie pentru cazurile de la limita judeţului. Ca să facă faţă noilor condiţii, ambulanţierii cer dotări suplimentare şi înfiinţarea de microstaţii în localităţi din judeţ.
Nemţenii care locuiesc la limita de judeţ cu Suceava şi Bacău sunt cei mai expuşi măsurii de închidere a spitalelor de la Bicaz şi Roznov anunţată recent de conducerea Ministerului Sănătăţii.
Cazurile medicale din comunele Borca sau Tazlău, care puteau fi rezolvate în cele două unităţi orăşeneşti, vor trebui să parcurgă în plus 30, respectiv 15 kilometri până la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ. „Prin desfiinţarea spitalului de la Bicaz, toată zona Valea Muntelui rămâne descoperită. La Borca avem o ambulanţă, dar distanţa până la Piatra Neamţ este de 90 de kilometri, pe care o parcurgem într-o oră şi jumătate. Cea mai mare parte din drum este cu serpentine“, explică doctorul Letiţia Damoc, şefa Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA).
Probleme vor avea şi pacienţii din comunele Tazlău, de la limita cu judeţul Bacău, situaţi la 40 de kilometri distanţă faţă de municipiul reşedinţă de judeţ. Pentru cazurile transportate cu ambulanţa, erau suficiente 10-15 minute astfel încât bolnavii să fie văzuţi de medic. După închiderea spitalului de la Roznov, timpul se va dubla.
„Zilele trecute, un băiat din comună s-a tăiat într-un geam şi a pierdut mult sânge. A primit îngrijiri la Roznov şi a fost salvat. În astfel de situaţii, timpul e vital“, spune Constantin Machidon, primarul comunei Tazlău.
Angajări suplimentare
Ambulanţierii nemţeni se pregătesc de un nou sistem de lucru pentru a fi pregătiţi în momentul desfiinţării celor două spitale orăşeneşti. „Vom interveni după principiul de solicitare la întâlnire, adică vom trimite o maşină în întâmpinarea celei care aduce p