Cunoscutul disident anticomunist, Vasile Paraschiv, a decedat, astăzi, la domiciliul său din Ploieşti, la vârsta de 82 de ani, informează alfanews.ro.
În 1971, Paraschiv a fost primul care a militat pentru sindicate libere în România comunistă. Membru al partidului comunist până în 1968, Vasile Paraschiv a devenit cel mai curajos luptător anticomunist în contextul dat. Pentru ca lupta lui să nu devină molipsitoare, Securitatea l-a expulzat din ţară în 1978. La scurt timp, Vasile Paraschiv s-a întors în infernul comunist pentru a-şi continua lupta, transmite alfanews.ro.
Conform Raportului Final de condamnare a regimului comunist ca ilegitim şi criminal, "Vasile Paraschiv a ieşit din PCR în noiembrie 1968, începând astfel de unul singur o luptă inegală pentru respectarea drepturilor omului de către regimul comunist de la Bucureşti fiind terorizat de Securitate pentru curajul de a revendica drepturile clasei muncitoare . În anul 1978, cât timp s-a aflat la Paris, Vasile Paraschiv a susţinut că regimul comunist din România încalcă drepturile omului şi utilizează psihiatria ca unealtă de represiune politică, act de curaj pentru care autorităţile de la Bucureşti l-au expulzat la revenirea în ţară. Cu sprijinul sindicatelor franceze, Paraschiv a pornit o campanie de protest, solicitând să i se dea voie să revină în România. A fost arestat, bătut groaznic, apoi sechestrat la domiciliu cu telefoanele întrerupte".
În cartea autobiografică "Lupta mea pentru sindicate libere în România. Terorismul politic organizat de statul communist", Vasile Paraschiv descria astfel tratamentul la care a fost supus de Securitate: "am fost lovit cu pumnii în faţă, în stomac şi în ficat, cu săculeţii de nisip în cap şi cu bastonul de cauciuc la tălpi, până când îmi pierdeam cunoştinţa şi cădeam în nesimţire pe bancă, apoi aruncau o galeată cu apă rece peste mine şi mă lăsau aşa