„În Spania poţi supravieţui, în România e imposibil.” Concluzia a fost trasă pentru cotidianul La Razon de un om de afaceri român care locuieşte în Spania şi care a încercat de mai multe ori să-şi deschidă afaceri în România, dar a eşuat. „Principala problemă este corupţia. Totul trece prin buzunarele politicienilor, care iau 30 sau 40% din bani şi nu ne lasă să accesăm fondurile UE”, a declarat Florin Şerban, care trăieşte în Spania de 12 ani.
În condiţiile în care Regatul Iberic e puternic afectat de şomaj, autorităţile spaniole au încercat să lanseze mai multe proiecte care să-i încurajeze pe imigranţii români să se întoarcă în ţară. Însă se pare că planurile au murit încă din faşă. „Posibilitatea de a acoperi tot şomajul în România nu s-a pus în mişcare. Nici nu s-au organizat burse de locuri de muncă în care firmele să-şi prezinte ofertele”, a explicat Daniel Tecu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Româneşti din Europa. Acesta a mai spus că circa 40% dintre românii din Spania vor să se întoarcă în ţară, şi că 20% dintre ei au şi făcut-o, la un moment dat, însă au revenit pe meleagurile iberice. Tecu a mai adăugat că ştie mulţi români care au economisit câte 15.000 de euro şi au încercat să pornească afaceri în România susţinute cu bani europeni, însă n-au reuşit din cauza corupţiei care afectează gestionarea fondurilor UE în ţara noastră.
„În Spania, cel care vrea să muncească o face. La curăţenie, la grădinărit, în agricultură şi în toate locurile de muncă pe care spaniolii nu le vor”, a spus omul de afaceri Florin Şerban.
„Corupţia împiedică întoarcerea imigranţilor români”, a titrat La Razon.
„În Spania poţi supravieţui, în România e imposibil.” Concluzia a fost trasă pentru cotidianul La Razon de un om de afaceri român care locuieşte în Spania şi care a încercat de mai multe ori să-şi deschidă afaceri în România, dar a eşuat.