Romania se afla pe locul al treilea intr-un clasament al tarilor din Uniunea Europeana (UE) in functie de cresterea procentuala a salariului minim de la inceputul anului, arata datele Eurostat, biroul de statistica al Comunitatii Europene (CE), care a analizat evolutia remunaratiei minime in 20 de tari membre.
Salariile minime ale angajatilor romani au crescut, de la 1 ianuarie anul curent, cu 10,99% fata de 2010, de la 141,63 de euro (600 de lei), la 157,2 euro (670 de lei).
Cresterea salariului minim de la 1 ianuarie a fost adoptata printr-o Hotarare de Guvern, publicata in Monitorul Oficial in ultima parte a lunii noiembrie.
Totodata, in decembrie anul trecut, sindicatele si patronatele au semnat un nou Contract Colectiv de Munca la nivel National (CCMN), valabil in perioada 2011 – 2014, potrivit caruia salariul minim brut din mediul privat a devenit 700 de lei, cu 100 peste cel din 2010. Datele Eurostat fac referinta insa la salariul de 670 de lei.
Cele mai mari cresteri ale salariului minim brut le-au primit angajatii din Slovenia – 25,1% (de la 579,43 la 748,1 euro) si cei din Letonia – 11,09% (de la 253,77 la 281,93 de euro).
“Cresterea salariului minim nu are legatura cu o eventuala crestere economica si rezulta din negocieri sindicale. Din pacate, sistemul de negocieri de la noi al salariilor nu este unul fericit, care sa se bazeze pe o crestere a productivitatii. In mod logic, salariile cresc daca avanseaza si productivitatea. Cand negociaza pentru majorarea salariilor, sindicatele aduc in discutie criterii precum cresterea inflatiei”, spune analistul economic Aurelian Dochia.
El adauga ca pozitia Romaniei din punct de vedere al nivelului salarial nu ar trebui sa fie un argument pentru cresterea castigurilor.
“Este adevarat ca, deocamdata, suntem la coada Europei in ceea ce priveste salariile si de aceea ni se