Are peste 23 de ani de experienţă în cercetare şi este în continuare pasionat de ceea ce face. Conduce cu succes Institutul Cartofului de Braşov şi îşi doreşte să atragă cât mai mulţi tineri către această activitate.
Sorin Chiru face parte dintr-o familie cu tradiţie în cercetare. Tatăl său, inginerul Cristea Chiru, a obţinut rezultate remarcabile în domeniul legumiculturii şi a creat mai multe soiuri de ceapă şi roşii care s-au cultivat pe suprafeţe extinse din ţară.
„Toţi strămoşii mei pe linie paternă au fost oameni cu mare dragoste de pământ şi de agricultură. Pe vremea când eram elev, îmi petreceam toate vacanţele la ţară, în comuna Maia din judeţul Ilfov. Bunicul meu era un ţăran filosof autodidact, care mi-a împărtăşit multe dintre comorile tezaurului rural", îşi aminteşte Sorin Chiru.
Braşoveanul a terminat Universitatea de Ştinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti 1978 şi a obţinut doctoratul în agronomie în 1999. „Ca profesie de bază, sunt ameliorator şi genetist şi astfel am avut şansa unică de a crea ceva nou, în cazul meu noi genotipuri şi soiuri de cartof. Această activitate este extrem de interesantă şi de captivantă", este de părere inginerul.
Imediat după terminarea facultăţii, Sorin Chiru a activat în cadrul Institutului Cartofului de la Braşov. Au urmat nouă ani de muncă în cadrul unor companii multinaţionale, al căror obiect de activitate sunt inovaţiile din agricultură. În tot acest timp, Sorin Chiru a păstrat permanent legătura pe linie ştiinţifică cu Institutul Cartofului, iar în 2004 s-a întors la conducerea instituţiei de cercetare.
Noi soiuri de cartofi
Procesele de ameliorare genetică desfăşurate de cercetători la Institutul Cartofului se desfăşoară pe durata mai multor ani. „Totul începe de la alegerea unor «părinţi» cu însuşiri complementare, care sunt supuşi unei hibridări controlate. Dintr-un