Expoziţia „Scrierea Dunăreană în lumina descoperirilor de la Tărtăria și Turdaș“ poate fi vizitată începând de azi la Muzeul Judeţean. Sătmărenii pot vedea, în premieră, copii ale controversatelor tăblițe de lut de la Tărtăria, județul Alba, dovada vie a existenței unui sistem de scriere în spațiul dunărean din neolitic.
Copii fidele ale tăbliţelor de la Tărtăria vor fi expuse alături de alte peste 220 de exponate de la Muzeul Național de Istorie din Cluj-Napoca. Tăblițele originale au fost descoperite în anul 1961 de cercetătorul clujean Nicolae Vlassa.
Cea mai veche scriere din lume
Două dintre cele trei tăblițe sunt acoperite cu reprezentări stilizate de animale, copaci și diferite obiecte, iar cea de a treia, în formă discoidală, cuprinde patru grupuri de semne, despărțite prin linii. Semnele și simbolurile de pe cele trei tăblițe sunt catalogate de unii specialiști români și străini ca făcând parte dintr-un sistem de comunicare, numit generic „scrierea dunăreană“, fiind considerată cea mai veche scriere din lume, contribuind, prin unele semne la cristalizarea sistemelor alfabetice ulterioare. „Iubitorii de istorie au ocazia să afle mai multe despre aceste tăblițe pe care au avut ocazia să le vadă numai în manualele de istorie. Este un domeniu științific interesant“, precizează Cristian Virag, arheolog în cadrul Muzeului Județean Satu Mare.
Exponate vechi de peste 7.000 de ani
Atât tăblițele cât și celelalte obiecte care sunt expuse la muzeu au o vechime foarte mare de peste 7.000 de ani. „Istoria privind vechimea acestor tăblițe este controversată. Unii arheologi sunt sceptici cu privire la vechimea lor, tocmai din această cauză, o vreme, nu au mai fost publicate în cărți. Totuși, majoritatea arheologilor și istoricilor au aproximat elaborarea tăblițelor la prima jumătate a mileniului V“, a declarat Cristian Virag, arheolog în cad