Liderii europeni, reuniţi vineri, 4 februarie, la Bruxelles, într-un summit extraordinar se vor apleca asupra proiectelor energetice necesare, dar mai ales asupra soluţiilor pentru stabilitatea economică a Uniunii.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Mai multe soluţii se află pe masa de discuţie a liderilor europeni, pentru ca stabilitatea financiară şi economică a ţărilor aflate în dificultate să fie menţinută.
Extinderea Fondului European de Stabilitate Financiară, micşorarea dobânzilor la împrumuturile din acest fond, cumpărarea obligaţiunilor pe care le emit ţările în dificultate sau în fine acordarea de împrumuturi acestor ţări, pentru a-şi cumpăra propriile obligaţiuni.
Toate aceste soluţii sunt analizate vineri la Bruxelles, cu accent pus pe prima variantă, cea de a mări capacitatea de împrumut a Fondului de Solidaritate.
Acesta, alimentat din angajamentele luate de statele membre în termen de plăţi în cazul în care este nevoie ar trebui să ajungă la o sumă de rezervă de 448 de miliarde de euro, sumă disponibilă pentru economiile fragile.
Germania, mai întâi reticentă faţă de această idee este gata acum s-o discute, dar cu unele condiţii de austeritate, introduse de partenerele sale europene.
Este vorba printre altele, despre renunţarea la indexarea automată a salariilor şi introducerea în Constituţiile naţionale a unei limite la care deficitul public să se oprească.
Liderii europeni vor discuta şi subiecte legate de interconexiunile energetice viitoare, necesare pentru independenţa în aprovizionare energetică a UE.
În acest scop, preşedintele Comisiei Europene a avut deja discuţii joi seară, în cadrul unei cine de lucru, cu liderii ţărilor implicate în noul proiect South Stream. Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Liderii europeni, reuniţi vineri, 4 februarie, la Bruxelles, într-un su