Bolile de inimă sau tulburările de memorie sunt asociate, în percepţia generală, cu vârstele înaintate. Însă infarctul la 30 de ani nu mai este o raritate, atrag atenţia medicii. Aşadar, care este vârsta de la care ar trebui să începem să ne facem analize şi să ne îmbunătăţim stilul de viaţă în scop preventiv?
Se spune că după vârsta de 25-30 de ani, organismul uman nu mai progresează, ci începe să regreseze, să se deterioreze. Aşa se face că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, ne mişcăm mai greu, din cauza degradării articulaţiilor şi muşchilor, iar riscul bolilor de inimă şi al celor care afectează creierul creşte.
Este un proces natural pe care oamenii de ştiinţă se străduiesc să-l întârzie sau chiar să-l oprească prin diverse tratamente, cum este şi manipularea genetică. Creşterea calităţii vieţii în ultimele decenii şi progresele terapeutice au făcut în aşa fel încât speranţa de viaţă a crescut. Pe de altă parte însă, tot în ultimii ani a crescut şi frecvenţa unor afecţiuni asociate vârstelor înaintate în rândul tinerilor.
La 30 de ani, risc de infarct...
La tineri, un atac cerebral poate fi uşor confundat cu o simplă migrenă
Până nu demult, vârsta la care începeam să ne punem probleme în legătură cu starea de sănătate a inimii şi a vaselor de sânge era de peste 50 de ani. Pe bună dreptate, pentru că bolile cardiovasculare îşi făceau simţite primele simptome doar în cea de-a doua jumătate a vieţii. Însă, în ultimii ani, specialiştii cardiologi au observat o scădere dramatică a vârstei la care începem să suferim de hipertensiune şi de alte afecţiuni cardiovasculare care culminează cu un infarct miocardic sau cu un accident vascular cerebral.
În cadrul unui studiu realizat în anul 2002 au fost analizate arterele coronariene ale unor inimi transplantate de la victime tinere ale accidentelor rutiere. Cercetătorii au observat că, î