Comisia de libertăţi civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) a anunţat ieri în Parlamentul European (PE) că va pune presiune asupra consiliului să desecretizeze rapoartele privind progresul reformelor în România şi Bulgaria pentru spaţiul Schengen pâna la 2 mai anul acesta.
Iniţiativa a apărut după ce consiliul a secretizat rapoartele tehnice privind progresul României şi Bulgariei necesar aderării la spaţiul Schengen. Înainte de a lua o decizie privind nivelul de pregătire al celor două ţări pentru a intra în Schengen, consiliul european trebuie să consulte PE, iar europarlamentarii au nevoie de rapoarte pentru a-şi forma o părere obiectivă şi bine informată.
Termen-limită
Acest proces nu avea, până în ieri, un termen-limită. Europarlamentarii au creat data de 2 mai pentru a pune presiune asupra consiliului, dar şi pentru a crea o situaţie de vinovăţie: în cazul în care nu primesc acces la documente până la acea dată, ei îşi pot argumenta tăcerea spunând că nu au putut citi documentele necesare din cauza consiliului. "Europarlamentarii nu trebuie să aştepte la nesfarsit", a spus Carlos Coehlo, raportorul LIBE.
Documentele ar fi putut întârzia la nesfârşit
"Consiliul poate să întârzie la nesfârşit, iar Parlamentul European (PE) poate să spună că nu a a avut acces la documente. Faptul că s-a stabilit un termen limită pune presiune pe consiliul european să desecretizeze documentele," a spus europarlamentarul Marian Jean Marinescu, vice-preşedinte al celui mai mare grup politic din PE, PPE.
Raportul LIBE privind aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen se va întocmi de abia dupe ce documentele cerute Consiliului UE de către Parlamentul European vor fi puse la dispoziţia tuturor europarlamentarilor.
"Eu nu pot să mă duc în faţa colegilor mei şi să le spun: aşa arată rapoartele, nu pot să va cite