ÎPS Antonie Plămădeală, "turnat" la Securitate de Anania în 1964, potrivit CNSAS, i-a întors acestuia "serviciul" în 1976, după o vizită în Statele Unite ale Americii.
Bartolomeu Anania a fost turnat de "Apostol" în 1976, pe când se afla în Statele Unite, era arhimandrit şi lucra la Arhiepiscopia Română Ortodoxă de la Detroit.
Printr-o notă-raport din 27 mai, aflată în dosarul de urmărire de la CNSAS al lui Anania, ofiţerii redau discuţia cu informatorul "Apostol", care se întorsese cu două zile în urmă din America, unde se întâlnise cu Anania. Starea de spirit în comunitatea românească din SUA era agitată de câteva acţiuni ale iredentiştilor maghiari de peste Ocean, care readuseseră în discuţie problema Ardealului.
"În ziua de 25 mai 1976, informatorul «Apostol», întors dintr-o vizită în Statele Unite, în vederea determinării clericilor ortodocşi şi a cetăţenilor de origine română de a contracara acţiunile iredentiste, mi-a confiat că a întâmpinat serioase greutăţi. Astfel, arhimandritul Anania s-a opus la mai toate măsurile luate, atât de ambasada ţării noastre, cât şi de sursa Apostol", se arată în documentele CNSAS.
Informatorul le-a relatat securiştilor în detaliu întâlnirea cu Anania: "Pentru a contracara acţiunea informatorului Apostol în SUA, Anania a spus Consiliului de conducere al Arhiepiscopiei că prezenţa lui Apostol acolo constituie un amestec al celor de la Bucureşti în treburile noastre de aici, unde noi suntem autonomi. Anania a refuzat să primească materialele (două valize) de propagandă, transportate de Apostol de la ambasadă la Detroit cu scopul de a fi difuzate ca materiale documentare. Insistând să se conformeze, Anania l-a ameninţat pe Apostol că va anunţa la FBI dacă nu va duce ma terialele în altă parte".
"Memoriile" lui Anania îl dau de gol pe "Apostol"
După cum reiese din n