Jurnalistilor sechestrati, batuti si arestati in Egipt, in timpul protestelor fata de regimul lui Hosni Mubarak, li se adauga multi altii, din Orientul Mijlociu, ale caror chinuri poate n-au ajuns inca in lumina reflectoarelor, dar sunt la fel de reale si ingrozitoare.
Daca sunt batuti sau arestati abuziv reporteri de la CNN, BBC sau Euronews, opinia publica este indignata, iar stirea apare pe prima pagina a ziarelor. Dar ar fi omenesc sa nu ii uitam nici pe jurnalistii locali, care isi risca viata prin simplul fapt ca isi fac meseria in tara lor, execitandu-si dreptul la opinie si libera exprimare.
In Orientul Mijlociu, a fi ziarist devine un pericol din ce in ce mai mare. Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor (CPJ) isi exprima ingrijorarea pentru hartuirea tot mai frecventa a jurnalistilor, in timp ce protestele de strada au capatat tot mai mare amploare in regiune.
S-au inregistrat atacuri la adresa jurnalistilor nu numai in Egipt si Tunisia, dar si in Yemen si Sudan.
Autoritatile sudaneze au arestat recent cel putin opt reporteri locali, conform CPJ. Acestia se aflau in Khartoum, pentru a raporta de la fata locului cu privire la protestele studentilor fata de cresterea preturilor la alimente si benzina.
Fortele de securitate au impiedicat distribuirea ziarelor de opozitie, Ajras al-Huriya si Al-Sahafa, intervenind in forta chiar in tipografiile acestora.
"Confiscarea acestor publicatii reflecta starea de panica in care se afla guvernul sudanez, confruntat cu o crescanda dorinta de schimbare, care pare sa contamineze intreaga regiune. Aceste regimuri totalitare considera presa unul dintre cei mai mari dusmani ai lor", a declarat Fayez al-Silaik, director adjunct al Publicatiei Ajras al-Huriya, citat de IFEX.
In Yemen, jurnalistii au fost hartuiti in timp ce continuau sa raportez