„E un lucru de mare responsabilitate şi de mare onoare “, a spus profesorul Aurel Sasu când a aflat, de la ziarişti, că ar fi moştenit scrierile şi colecţia de acte, scrisori şi fotografii a Mitropolitului Bartolomeu.
Profesorul universitar Aurel Sasu, cel căruia Mitropolitul i-a lăsat moştenire manuscrisele personale, precum şi colecţia de acte, scrisori şi fotografii, toate aflate în reşedinţa din Mânăstirea Nicula, nu ştia, în urmă cu 10 minute, că a fost menţionat în testamentul Înaltului. „Acum am intrat în casă, am fost plecat din localitate. Nu ştiu nimic din ce-mi spuneţi dvs., trebuie să-mi deschid computerul, să văd dacă am primit vreun mesaj de la Arhiepiscopie“, a spus profesorul.
Emoţionat, el a refuzat să comenteze în vreun fel ştirea: „e un lucru de mare responsabilitate şi de mare onoare, trebuie să văd exact despre ce e vorba“. Totuşi, a mai mărturisit că se simte bulversat din două motive – în primul rând pentru că a fost menţionat în testamentul Înaltului şi în al doilea rând pentru că toate lumea pare să ştie acest lucru, mai puţin el.
În 8 noiembrie 2009 se lansa, la biserica “Inălţarea Sfintei Cruci”, volumul “Despre noi şi despre alţii”, un dialog între Î.P.S. Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu şi istoricul literar Aurel Sasu. Invitat să vorbească despre carte, academicianul Horia Colan a spus că această carte cuprinde numai lucruri plăcute, care sunt adevărate în acelaşi timp şi a accentuat ideea martirajului pomenit în dialogul expus de Sasu: “martiriul amintit a fost o luptă de a rezista, chiar şi la Cluj, atunci când în întreaga ţară se făcea rău atât la nivel religios cât şi la nivel naţional”.