S-a îndrăgostit de istoria românilor la 15 ani, impulsionat de unul dintre profesorii săi. Cu timpul, a făcut o adevărată pasiune din studierea documentelor istorice.
Marius Uglea spune că nu există o evoluţie a civilizaţiei foarte pregnantă, comparativ cu cea a anilor ’40. „Îmi place foarte mult să studiez cursul istoriei noastre din 1945 şi până în prezent. Este uimitor să vezi că nu e mare diferenţa dintre vremurile acelea şi ceea ce există în zilele noastre“, povesteşte Marius Uglea.
Studii universitare de istorie
Marius a urmat cursurile Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Babeş Bolyai, pe care le-a finalizat în anul 2006. Apoi a urmat şi cursurile unui masterat, susţinându-şi lucrarea de dizertaţie pe „Istoria contemporană şi recentă“. Acum este doctorand la Institutul de Istorie „George Bariţiu“. În 2006, Marius Uglea a revenit în Maramureş şi timp de un an a lucrat ca muzeograf la „Memorialul victimelor comunismului şi al rezistenţei“, din Sighetu Marmaţiei.
A studiat fraudarea alegerilor din 1946
O filă de istorie foarte interesantă a descoperit-o studiind perioada alegerilor din 1946, când membrii Partidului Muncitoresc Român au încercat să acapareze puterea prin fraudarea alegerilor. Una dintre tehnicile folosite de membrii PMR, povesteşte Marius, a fost urna de vot cu fund dublu. „Era o urnă normală din lemn, care în partea de jos avea încă un compartiment. Voturile ţărăniştilor erau introduse normal, iar în timpul serii, când nu mai era lume în secţia de votare, în partea de jos erau introduse voturile comuniştilor. Deschiderea urnelor se făcea pe partea laterală, exact în dreptul compartimentului dublu, iar voturile monarhiste erau de negăsit“, explică istoricul. O astfel de urnă a fost făcută recent de un meşter maramureşean şi poate fi văzută la memorialul din Sighetu Marmaţiei.
@N_P