Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) are meritul de a clarifica fara echivoc problema nelegalitatii candidaturilor pentru Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a celor trei magistrati, Livia Barbulescu, Dan Lupascu si Nicolae Chiujdea, a declarat, vineri, ministrul justitiei, Catalin Predoiu.
"Decizia CCR are de asemenea meritul de a fi purgat procesul electiv pentru CSM de un viciu care ar fi afectat credibilitatea CSM in procesul de conducere a Justitiei si de desavarsire a reformelor.
Ministerul Justitiei semnaleaza faptul ca o validare cat mai rapida a Senatului in conformitate cu Decizia CCR va contribui la clarificarea situatiei create prin candidaturile care au viciat procesul de alegere a noului CSM, conform aceleiasi decizii", se arata intr-un comunicat al ministerului.
Analiza Ministerului Justitiei privind situatia prezenta, dupa Decizia CCR indica urmatoarele concluzii:
1. Consiliul Superior al Magistraturii isi pastreaza si continua fiinta juridica si urmeaza sa reintre in capacitatea de exercitiu si functionalitate deplina dupa validare de catre Senat a celorlalte opt candidaturi legale. CSM se afla intr-o postura sui generis, neprevazuta expres de lege, dar care este departe de a fi un "vid constitutional". Ceea ce trebuie facut cu urgenta, este validarea Senatului, adica respectarea Deciziei CCR.
2. Validarea Senatului este considerata de catre CCR drept o "indatorire constitutionala", dupa cum se arata in considerentele finale ale Deciziei CCR.
3. Deciziile adoptate de CSM pana in prezent raman valabile, pentru ca Decizia CCR produce efecte numai pentru viitor.
In concluzie, este esential ca la nivelul Senatului sa se actioneze in spiritul cooperarii si al echilibrului intre puteri, astfel incat sa se permita CSM sa isi continue activitatea dupa incheierea procedur