Liderii europeni se reunesc vineri, 4 februarie, la Bruxelles, în cadrul unui summit ale cărui priorităţi au suferit schimbări ample, Egiptul urmând să fie subiectul central, în locul energiei şi monedei euro.
Agenţia France Presse apreciază că liderii Uniunii Europene, acuzaţi că au tolerat prea mult regimurile autoritare pe flancul de sud, de teama islamismului trebuie să înceapă să-şi regândească relaţia cu lumea arabă, la summit-ul de vineri, în contextul mişcărilor de protest din Egipt.
Deşi ar fi trebuit să fie centrată asupra politicii energetice a Europei şi crizei monedei euro, atenţia liderilor europeni va fi concentrată asupra valului de contestare, care afectează o bună parte a ţărmului sudic al Mediteranei, ce-i constrânge să îşi revizuiască strategia.
"Europa a comis o enormă gafă, percepând regimurile autoritare arabe ca pe o pavăză a islamismului. Este o umilire pentru noi să agităm mereu sperietoarea islamistă şi să credem că ţările arabe nu sunt pregătite pentru democraţie", spune profesorul universitar tunisian Azam Majoub.
Indiferent că este vorba despre revoluţia tunisiană, cea din Yemen sau despre manifestaţiile contra preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, UE şi ţările sale membre au părut înmărmurite. În cel mai bun caz, ele au ţinut isonul Statelor Unite, care dau tonul reacţiilor occidentale, iar în cel mai rău caz s-au complăcut faţă de regimurile existente.
O regândire de la zero este considerată de mulţi necesară în cadrul Uniunii, a recunoscut cu jumătate de glas preşedintele UE, Herman Van Rompuy, în scrisoarea sa de invitaţie la summit. În această scrisoare, el face apel la lideri să treacă în revistă "ultimele evenimente din Egipt şi Tunisia şi implicaţiile lor atât pentru regiune, cât şi pentru Uniunea Europeană".
În Tunisia, Europa promite ajutorul său în organizarea alegerilor, dezvoltarea