Piaţa locală şi-a redus semnificativ ritmul de scădere anul trecut
Telefonia fixă, afectată de cea mobilă, iar cea mobilă de tarifele tot mai mici
Internetul creşte, însă aportul valoric pe care îl aduce este încă mic
Piaţa locală de telecomunicaţii a reuşit în 2010 să-şi reducă din ritmul de pierderi înregistrat în 2009, când piaţa a scăzut cu 18,8%, de la 4,3 miliarde de euro în 2008, la 3,5 miliarde de euro. 2010 a fost mai bun din acest punct de vedere şi deşi a terminat tot pe minus şi cu mult sub pragul atins în 2008, rata de descreştere a fost sensibil mai mică, de doar 3,3%.
Astfel piaţa de telecomunicaţii din România a totalizat o valoare de aproximativ 3,3 miliarde de euro, cu 1 miliard de euro mai mică decât cea din 2008, dar cu doar 200 de milioane de euro mai mică decât în 2009, reiese dintr-un studiu de piaţă, remis ieri redacţiei, de compania de cercetare poloneză PMR. Raportat la moneda naţională declinul din 2009 a fost de doar 6,5% şi de 4,5% anul trecut. "În ultimii doi ani piaţa din România a asistat la un declin serios după o perioadă foarte lungă de creşteri. Scăderea telecomului românesc în ultimii doi ani a fost cauzată de reducerile tarifelor de interconectare şi de creşterea competiţiei între jucătorii de telecom care s-a tradus printr-o luptă a preţurilor pentru serviciile de telecomunicaţii. Cumulat cu efectele crizei financiare, declinul pieţei locale s-a resimţit şi mai puternic", explică autorii studiului. Potrivit sursei citate, din septembrie 2006 şi până în iunie 2010, tarifele de interconectare între reţelele de telefonie mobilă au scăzut cu aproximativ 30%.
Telefonia fixă a fost cea mai afectată în ultimii ani
PMR notează că cel mai mare declin a fost înregistrat de serviciile de telefonie fixă, care au fost profund afectate de trecerea la servicii mobile, la fel cum s-a întâmpl