Potrivit regulamentelor Bisericii Ortodoxe Române, pentru alegerea unui mitropolit, Sinodul Mitropolitan - prezidat de Patriarhul României sau de locţiitorul desemnat canonic şi statutar - stabileşte, prin consultare deschisă urmată de vot secret, o lista de candidaţi dintre ierarhii eligibili, cu motivarea fiecărei propuneri.
Nominalizările făcute de Sinodul Mitropolitan sunt apoi supuse votului Sfântului Sinod al BOR, care poate completa lista cu încă două nume. Devine Mitropolit candidatul care obţine voturile a jumătate plus unu din totalul membrilor prezenţi.
Citeşte aici toate detaliile legate de modul în care va fi ales noul mitropolit
Potrivit mai multor informaţii vehiculate în mediile teologice din Cluj, patru ierarhi au şanse de a ajunge în scaunul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului: Arhiepiscopii Ioan Selejan (de Harghita şi Covasna) şi Andrei Andreicuţ (de Alba Iulia) şi episcopii Irineu Bistriţeanul şi Vasile Someşanul (ambii de Cluj, Vad şi Feleac).
Arhiepiscopul Ioan Selejan
ÎPS Ioan Selejan este cunoscut drept „Episcopul Păcii de la Cozia“ - după ce în ianuarie 1999 a asistat la semnarea acordului dintre primul ministru de-atunci, Radu Vasile şi minerii porniţi în marş spre Bucureşti în semn de protest faţă de restructurările din sectorul minier.
S-a născut la data de 14 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani, judeţul Bihor. A urmat şcoala primară şi gimnaziul în satul natal, a absolvit Liceul „Constantin Brâncuşi“ din Oradea şi Facultatea de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti.
În anul 1980 a intrat ca vieţuitor la Mănăstirea Lainici; în 1986 a absolvit Seminarul Teologic din Craiova, iar în anul 1990 Facultatea de Teologie din Sibiu.
La 15 august 1990 a fost hirotonit preot şi între anii 1990-1994 a fost stareţ al Mânăstirii Lainici. Între 1991şi