Premierul britanic afirmă că ţara sa nu ar trebui să se răzbune pe bănci şi a promis o abordare mai echilibrată asupra bonusurilor
Instituţiile financiare laudă avantajele competitive şi neutralitatea Londrei
Barclays, Standard Chartered şi HSBC, trei dintre cele mai mari instituţii financiare din Marea Britanie, şi-au temperat ameninţările de a părăsi Londra dacă se impune despărţirea băncilor comerciale de cele de investiţii, potrivit Bloomberg.
Directorul executiv al Barclays, Robert Diamond, a declarat luna trecută că Londra rămâne "cel mai important centru financiar al lumii". Preşedintele HSBC, Douglas Flint, a făcut o listă a avantajelor pe care oraşul le oferă, în faţa instituţiilor rivale, iar Mike Rees, şeful diviziei corporate a Standard Chartered, a lăudat "marea neutralitate" a Londrei. În urmă cu cinci luni, cele trei mari bănci ameninţau că orice încercare a autorităţilor din Marea Britanie de a desprinde diviziile comerciale de cele de investiţii va declanşa un exod. Schimbarea de ton a fost determinată de către Independent Commission on Banking, care a fost întrebată de către autorităţi dacă este indicată o asemenea scindare. John Vickers, preşedintele Comisiei, a declarat, într-un discurs, din data de 22 ianuarie, că nu ar recomanda o asemenea divizare de unităţi.
Modul de abordare s-a schimbat definitiv
Şase zile mai târziu, prim-ministrul britanic, David Cameron, a declarat că Marea Britanie nu ar trebui să se răzbune pe bănci şi a promis o abordare mai echilibrată asupra bonusurilor. "Modul de abordare s-a schimbat definitiv şi a devenit, cu siguranţă, mai conciliant, în ultimele săptămâni", a declarat Ian Gordon, analist la BNP Paribas. "Schimbarea tonului sugerează că s-au depăşit excesele de politică din acest sector", a mai spus acesta.
HSBC, cea mai mare bancă din Europa şi Standar