Am criticat si criticam coruptia. Nu este rau si cu cat suntem mai multi, cu atat mai bine, insa multi o fac in virtutea inertiei, pentru ca asa au auzit, nu pentru ca o inteleg. Ar fi si greu, cand aproape jumatate din populatia tarii (40%) este semianalfabeta.
Dureros, dar asta e realitatea si este greu sa explici unei asemenea mase ca si in celelalte state exista coruptie, clientelism, cu un altfel de sistem judiciar, sau ca prin intermediul televiziunii si a radioului realitatea poate fi manipulata.
Ani la rand, populatiei i s-a inoculat ideea unei societati in care toti suntem egali si astazi este greu de acceptat ideea unor imbogatiri rapide, mai ales cand exista dovezi ca s-au facut prin frauda.
Dar care dintre marile averi din lumea asta a fost realizata strangand suruburi sau manuind sapa? Independent de vointa poporului, s-a creat un curent asemanator celui din Rusia, fapt remarcat si de Emil Constantinescu, care spunea ca este suficient sa urmarim ce se intampla in aceasta tara, pentru a sti ce se va intampla in urmatorii ani si in Romania.
O situatie care nu trebuie sa mire pe nimeni, pentru ca provenim din acelasi sistem ideologic, pentru ca exista interesul economic, dar si pentru ca intotdeauna tarile mici au cautat sprijin in statele cu un cuvant greu in organizarea sferelor de influenta.
Trebuie subliniat ca, in timp, acest curent nu a mai fost impartasit de toti liderii politici si astfel a aparut o lupta mai putin constientizata si mediatizata, insa alimentata constant prin asa-zisele doctrine politice.
Pe de o parte, exista o mai putin clara orientare vestica, ce oscileaza intre modelul european si cel american, impulsionata de partea tanara a populatiei si de cea cu un nivel cultural mai ridicat, iar de cealalta parte, una conservatoare, bazata in primul rand pe o realitate c