Trei dintre "greii" Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu şi procurorul Dan Chiujdea, au încălcat legea candidând la al doilea mandat, susţine CCR. Sursa: EVZ
Trei foşti membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecătorii Lidia Bărbulescu, Dan Lupaşcu şi procurorul Dan Chiujdea, au încălcat legea atunci când au candidat şi au obţinut un al doilea mandat în CSM. Iar Senatul a încălcat Constituţia când i-a validat în funcţii.
De asemenea, Senatul şi-a neglijat obligaţiile legale şi atunci când i-a desemnat pe cei doi membri ai societăţii civile în CSM, fără să observe că unul dintre aceştia, Victor Alistar, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Transparenţă, a fost găsit în situaţie de incompatibilitate de Agenţia Naţională de Integritate şi a fost sancţionat, potrivit legii, cu interdicţia de a ocupa o funcţie publică vreme de trei ani.
Acestea sunt principalele con cluzii desprinse din textele deciziilor Curţii Constituţionale a României (CCR), publicate ieri în Monitorul Oficial, prin care au fost declarate neconstituţionale cele două hotărâri ale Senatului de validare a componenţei noului CSM.
"Nimeni nu este mai presus de lege"
Astfel, potrivit CCR, legea de organizare a CSM prevede că "durata mandatului membrilor aleşi este de 6 ani, fără posibilitatea reinvestirii". Această interdicţie nu exista în 2004, atunci când Bărbulescu, Lupaşcu şi Chiujdea au fost aleşi pentru primul lor mandat în Consiliu, dar a fost introdusă câteva luni mai târziu, în iunie 2005.
Anul trecut, când au organizat alegerile pentru noul CSM, vechii membri ai Consiliului au decis că interdicţia de a candida pentru un nou mandat nu se aplică şi în cazul lor. Motivul: nu exista atunci când au candidat pentru primul mandat, iar legea nu se poate aplica ret