Relaxarea şi ocuparea minţii cu alte activităţi pot diminua semnificativ teama de a merge la dentist. Dacă nu funcţionează, încercaţi cabinetele unde se pot aplica proceduri ce nu presupun durere. Sursa: VLAD STĂNESCU
Senzaţia de sufocare, teama de acul seringii, de durere, de miros şi de sunetele percepute într-un cabinet stomatologic sunt cele mai vizibile semne ale dentofobiei, în traducere frică de dentist.
Dincolo de aceste motive, experienţa anterioară negativă cu dentişti poate fi un punct de pornire pentru declanşarea dentofobiei. "Până recent, mai tot ce se întâmpla în cabinetul stomatologic nu putea fi făcut fără durere şi mereu rămânea în urmă o experienţă neplăcută. Acum, tehnologia dentară a evoluat foarte mult şi aproape că nu mai există nicio justificare pentru acest tip de fobie. Există geluri care amorţesc gingia, astfel încât injecţia cu anestezic nu se mai simte, există ultrasunete, laser etc.", arată psihologul Mihaela Costea motivele pentru care nu ar trebui să vă mai temeţi de dentist.
Începeţi cu o discuţie despre tehnicile fără durere
Cea mai potrivită "armă" împotriva dentofobiei este o procedură dentară cât mai performantă, care să nu presupună durere. Prin urmare, primul lucru pe care îl aveţi de făcut este să vă informaţi cu privire la tehnologiile care pot rezolva problemele.
"Pentru început, trebuie să aflaţi unde sunt disponibile procedurile potrivite pentru a vă rezolva situaţia. Mergeţi la o consultaţie, discutaţi cu medicul lucrurile care vă preocupă pentru a putea găsi împreună soluţia cea mai bună", mai recomandă psihologul. Un cabinet frumos decorat, cu o atmosferă relaxantă şi încrezătoare ajută.
Pentru că fobia nu trece doar cu o simplă încurajare de la medic sau prieteni, încercaţi să vă faceţi singur/ă curaj gândinduvă la aspectele pozitive: dinţii vor fi