Producătorul de ingrediente pentru industria alimentară Supremia Grup, controlat de familia Bara, cu afaceri de 24 de milioane de euro anul trecut, a primit 7 milioane de euro de la Raiffeisen Bank România pentru o fabrică deschisă în ianuarie în judeţul Alba.
Investiţia se ridică la 9 milioane de euro, diferenţa de 2 milioane de euro fiind obţinută de companie prin accesarea de fonduri europene nerambursabile.
Acest credit dă un semnal pozitiv industriei alimentare, după ce în ultimii ani mai mulţi jucători au pus dificultăţile financiare cu care se confruntau pe seama blocajului creditării. Politica prudentă a băncilor şi scăderea consumului au dus în unele situaţii chiar şi la incapacităţi de plată această industrie.
Marinel Burduja, prim-vicepreşedinte al Raiffeisen Bank, spune că relaţia de lungă durată cu Supremia, începută în 2003, a cântărit greu în decizia de acordare a finanţării. De aceeaşi părere este şi Levente Bara, acţionar al Supremia şi director general al companiei, care precizează că la negocierile pentru acordarea finanţării au mai participat şi BCR şi ING, pe lângă Raiffeisen.
"Lucrăm de 7-8 ani cu Raiffeisen, nu am obţinut greu împrumutul", spune Levente Bara.
În privinţa accesării fondurilor europene directorul Supremia declară că acestea pot fi accesate de producătorii români, dar operaţiunea necesită efort. "Nici fondurile europene nu au fost complicat de accesat. Se obţin destul de uşor astfel de fonduri."
Supremia Grup, care are aproximativ 180 de angajaţi, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 24 de milioane de euro, în creştere cu 33% faţă de anul 2009, potrivit informaţiilor lui Bara, care estimează că în acest an afacerile companiei vor creşte cu 25%.
"Estimăm o creştere de 25% în 2011. Suntem pe drumul pe care l-am previzionat. În luna ianuarie am crescut cu 25,12%, faţă de aceeaşi lună