Foto: Intact ImagesESENTIALProtocol de constituire a Uniunii Social Liberale - PDF Uniunea Social Liberală va fi condusă de preşedintele PSD şi de cel al PNL, care vor lua decizii prin "consultare şi consens", fiind interzise trecerea de la un partid la altul a membrilor formaţiunilor care compun noua construcţie şi intituindu-se obligativitatea votului comun în Parlament.
Potrivit protocolului USL, la capitolul principiile alianţei se precizează că "dispoziţiile Protocolului completează dispoziţiile statutare ale partidelor şi sunt obligatorii pentru toţi membrii şi toate organizaţiile partidelor semnatare şi pentru toate persoanele susţinute în funcţii publice de acestea", iar "conflictele publice între membrii partidelor, precum şi atacurile publice împotriva unor colegi sau a unui partid din alianţă, nu sunt permise".
"Partidele membre ale alianţei nu vor iniţia sau accepta trecerea de la un partid la altul a membrilor acestora". "În toate situaţiile, persoanele care urmează să candideze pentru funcţii alese sau care urmează să ocupe funcţii numite vor fi desemnate potrivit procedurilor interne ale fiecărui partid şi vor fi comunicate sub semnătura preşedinţilor partidelor respective", se mai stipulează în document.
De asemenea, în toate situaţiile deciziile alianţei se iau "prin consultare şi consens", şi pe toată durata de funcţionare a alianţei "partidele componente îşi păstrează identitatea doctrinară".
Conducerea USL este asigurată prin co-preşedinţia preşedintelui PSD şi cel al PNL, "ca reprezentant al ACD PNL-PC, mandatat de Consiliul Naţional de Conducere al ACD". "Copreşedinţii alianţei reprezintă alianţa în relaţiile publice şi politice şi aprobă documentele şi propunerile de decizii ale grupurilor de lucru", se mai arată în document. În ceea ce priveşte "mandatele" reprezentanţilor celor două formaţiuni pe