Registrele matricole ale scriitorului teleormănean Marin Preda din ciclul primar au fost solicitate pentru prima dată, de reporterii de la „Adevărul de Seară” Alexandria. În foaia matricolă a lui Marin Preda îl regăseşti pe Niculae din „Moromeţii”, un elev căruia i-a plăcut şcoala, dar care a fost nevoit să-şi petreacă mai mult timp cu oile pe câmp, decât la ore.
Marin Preda a fost înscris în septembrie 1929 la şcoală, de către învăţătorul Ionel Teodorescu, însă tatăl, Tudor Călăraşu, nu l-a lăsat să frecventeze. Aşa se explică faptul că, în documentele deţinute de Arhivele Judeţene, el apare începând cu anul 1930.
La prima vedere a notelor pe care viitorul scriitor le-a obţinut în clasele I-IV, elevul Marin Călăraşu( ulterior luând numele de Preda) pare unul mediocru, ba chiar cu probleme la purtare. Media generală din ciclul primar a scriitorului nu este nici mai mult nici mai puţin de 7,62, observându-se totuşi o îmbunătăţire între clasa a doua(7,04), şi clasa a III-a (8,29), semn că nu era deloc un elev consecvent, ci unul plin de surprize. Acest lucru iese la iveală dintr-un fragment al romanului „Moromeţii”, elevul dovedindu-se, în final, printre cei mai buni din clasă, obţinând chiar şi premiu cu coroniţă.
Nu excela la limba română
Nu se poate spune nici că elevul şcolii primare din Siliştea avea vreo materie preferată, şi, paradoxal, nici la exerciţiile de compunere din cadrul orelor de limbă română nu a reuşit să obţină medii mai mari de şapte sau opt. Foarte curios este faptul că viitorul scriitor al romanelor cu mare greutate în literatura română „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Moromeţii” sau „Delirul” a avut la limba română, per totalul claselor, primare media 7,38. Se pare că elevul Călăraşu nu excela nici în arte şi materiile practice, sau „dexterităţi” cum se numeau aceste obiecte de studiu la începutul anil