15 intelectuali au pus bazele unei asociaţii de sprijinire a conaţionalilor cu har artistic şi scriitoricesc. Dâmboviţenii au rămas uimiţi de faptul că, în Bucovina şi Serbia, obiceiurile şi tradiţiile româneşti sunt nealterate. Locuitorii din sate întregi practică îndeletniciri uitate de mult în România.
Membrii Fundaţiei „La noi acasă” consideră că valoarea celor risipiţi în lume trebuie cunoscută şi apreciată. Plecând de la această idee, au tipărit la Târgovişte zeci de lucrări literare, istorice şi de cercetare, ţinute în manuscris de fraţii din Ucraina, Serbia, Republica Moldova şi Macedonia.
„Pentru mine este magnific ceea ce se întâmplă în comunităţile românilor din afară. Oamenii aceia te fac să simţi cu adevărat că eşti român. Te încarcă cu energie. Sufletul îţi vibrează. Ştiu să trăiască un moment de sărbătoare”, mărturiseşte târgovişteanul Sorin Ioniţă, implicat în activitatea Fundaţiei „La noi acasă”.
Dâmboviţenii sunt îndrăgostiţi până în străfundul sufletului de Bucovina, aşa că au decis acum să se implice şi pentru renovarea unor monumente emblematice pentru poporul român.
Mormântul lui Aron Pumnul, din cimitirul central din Cernăuţi, este primul obiectiv care va fi pus în valoare de Fundaţia „La noi acasă”. Locul de veci al celui care i-a fost îndrumător marelui poet naţional Mihai Eminescu trebuie să devină un punct de pelerinaj.
Românii din Ucraina şi Serbia se vor întâlni la Târgovişte
Delegaţia de la Târgovişte a fost uimită de faptul că românii din Ucraina udă cu sârg la rădăcină tradiţia şi obiceiurilor moştenite din străbuni. „Căminele culturale din Ţinutul Herţa sunt adevărate insule de folclor, de artă autentic românească. Unii vin aici şi învaţă să cânte. Alţii, ca să danseze sau ca să ţeasă la războaie covoare, ii şi alte obiecte tradiţionale”, spune Mihai Ducu, reprezentant al Fu