Druckfarben afirmă că producţia autohtonă este mai mare decât cererea
Aşadar, cei care vor să intre pe piaţa locală trebuie să se gândească la achiziţii
Capacitatea de producţie de lacuri şi vopsele din România depăşeşte cu mult cererea, iar în aceste condiţii companiile interesate să intre pe această piaţă vor apela la achiziţii, nu la construcţia de fabrici, a declarat Adrian Mitea, şeful diviziei de vopsele a Druckfarben România, citat de Mediafax. "Estimez că în prezent capacitatea de producţie de vopsea din România este de aproximativ 700.000 de tone. Atunci când vom ajunge la un consum comparabil cu media europeană vom reuşi să utilizăm circa 60% din această capacitate. În aceste condiţii nu cred că mai este cineva interesat să construiască fabrici de vopsele în România. Dacă vor veni alţi jucători, probabil că vor apela la achiziţii, principalii vizaţi fiind producătorii controlaţi de fonduri de investiţii", a declarat reprezentantul companiei controlate de grupul elen Druckfarben.
Un exemplu în acest sens poate fi grupul olandez Akzo Nobel, cel mai mare producător de vopseluri din lume, care a anunţat anul trecut că discută cu mai multe fonduri de investiţii achiziţia unei companii cu acelaşi obiect de activitate din România. Tranzacţia va avea loc cel mai devreme în 2011.
180 de producători de vopsea pe piaţa din România
Mitea a adăugat că piaţa de vopsea este disputată de aproximativ 180 de producători, dar o parte dintre micii jucători, care nu dispun de resurse financiare, vor dispărea. "Vom asista la dispariţia micilor producători, care nu au nici tehnologii, nici resursele pentru a se adapta noilor cerinţe pentru segmentul vopselelor. Există unele standarde introduse în 2009 care prevăd limite mult mai scăzute ale compuşilor organici volatili. Ca să produci aşa ceva ai nevoie de tehnologii, de know-how şi