Conducerea societăţii susţine că se vor face investiţii pentru modernizarea activităţilor rentabile. Declinul Secţiei Forja de Blocuri şi Bare a început în anul 2003, când Ministerul Industriei şi Resurselor – Direcţia Specială a eliminat obiectivul din lista capacităţilor de producţie pentru apărarea ţării.
„Adevărul de Seară” v-a prezentat zilele trecute situaţia Combinatului de Oţeluri Speciale Târgovişte, de unde se transferă către Federaţia Rusă utilaje importante. Salariaţii se tem că unitatea va fi închisă, după ce patronul îşi va creea capacităţi de producţie în propria ţară.
De partea cealaltă, conducerea Mechel declară că toate schimbările sunt dictate de lipsa comenzilor, iar transferul de utilaje este de fapt o acţiune de vânzare care vine să ajute la depăşirea crizei economice, prin valorificarea optimă a echipamentelor neutilizate.
De ce au ajuns acestea la o întreprindere din cadrul Grupului, care fabrică produse forjate din oţeluri speciale, la fel ca la Târgovişte? Simplu! Fiindcă nu au mai fost şi alţi doritori.
„Combinatul Mechel Târgovişte a încasat contravaloarea echipamentului vândut la nivelul stabilit de un evaluator autorizat, expert independent, membru al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România. Informaţiile referitoare la vânzarea utilajelor au fost făcute publice anterior efectuării respectivei tranzacţii.
Toate părţile interesate au avut posibilitatea de a achiziţiona caietul de sarcini şi de a participa la licitatie. Utilajele s-au aflat în folosinţă mai mult de 20 de ani, iar la momentul tranzacţiilor erau amortizate în proportie de 66%”, afirmă Irina Şiman, purtător de cuvânt al Corporaţiei Mechel.
Armata a renunţat la utilaje, Mechel le-a dus în Rusia
Cât priveşte semnificaţia respectivelor echipamente pentru industria militară şi pentru asigurarea capacităţilor de producţi